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November 9, 2016 

Frequently Asked Questions for Equipment Prior Approval for Capacity Grants 

1. Q:  What items of equipment need prior approval?  
A:  Prior approval is required for General Purpose equipment costing $5000 or more and 
having an anticipated useful life of more than one year.  Special purpose equipment does 
not require prior approval UNLESS it costs $150,000 or more.    
 

2. Q: What is General Purpose Equipment?  
A: General purpose is a category of equipment.  The Uniform Guidance defines 
equipment as tangible personal property that has a useful life of more than one year and a 
per-unit acquisition cost of $5000 or more (or the capitalization level established by the 
grantee for financial statement purposes).  It further defines General purpose equipment 
as not limited to research, medical, scientific, or other technical activities.  Examples of 
General purpose equipment include office equipment and furnishings, modular offices, 
telephone networks, information technology equipment and systems, air conditioning 
equipment, reproduction and printing equipment, audio visual equipment, and motor 
vehicles. 
 

3. Q:  What is special purpose equipment? 
A:  Special purpose equipment is used only for research, medical, scientific, or other 
technical activities. Examples of special purpose equipment include microscopes, x-ray 
machines, surgical instruments, and spectrometers. 
 

4. Q:  Can I submit supplies for review and approval?   
A:  No. Prior approval is not required for supplies therefore, NIFA will not review or 
provide prior approval for supplies. If, however, you have a question about allowability, 
you may contact the administrative contact for your award.   
 

5. Q:  What if my University’s internal equipment approval threshold is lower than 
NIFA’s $5000.  Will NIFA approve my equipment under $5000? 
A:  Your University may require approvals for equipment below $5000; this requirement 
does not transfer to NIFA’s prior approval requirement which is set at $5000 or more.  
The Uniform Guidance cites the capitalization threshold of an entity, which is a very 
specific standard used in accounting and is not the amount set by your institution for 
internal equipment purchase approval. 
   

6. Q: Does furniture in a lab require prior approval?  
A: Furniture is considered general-purpose equipment and if it exceeds $5000 for a per-
unit cost, you would need to request prior approval. 
  

7. Q: Do cars, trucks, and busses require prior approval? 
A:  Cars, trucks and busses are all types of motor vehicles, which are categorized as 
general purpose equipment and therefore require prior approval if they cost $5000 or 
more.   
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8. Q: Is prior approval necessary for equipment used on farms for research and 

extension projects, such as tractors? 
 
A:  Farming equipment, including motorized vehicles, tractors, mowers, etc., are 
considered General Purpose Equipment and require prior approval if the per unit 
acquisition cost is $5000 or more.  
  

9. Q:  If the truck or vehicle is equipped with specialized GPS, specialized guidance 
system, or other items, is it considered special purpose equipment? 
A:  No. It is still a motor vehicle and motor vehicles are general purpose equipment that 
require prior approval.  Because the other items are going to be attached to the vehicle, 
they would be part of the acquisition cost (See 2 CFR 200.2) and would therefore be part 
of the prior approval request.    
  

10. Q: When does the prior approval of equipment requirement take effect? 
A:  NIFA will require prior approval for general purpose equipment (and special purpose 
equipment costing $150,000 or more) for purchases beginning with FY 17 grants.  While 
NIFA is not requiring prior approval of equipment for FYs preceding FY 17, it is still 
subject to the same criteria; all equipment purchases must benefit the applicable grant and 
be reasonable, necessary and allocable.  It is important to maintain supporting 
documentation, to substantiate the purchase meets this criteria for audit or review 
purposes.   
 

11. Q:  How do prior approval requirements apply if multiple sources of funds are used 
to purchase equipment? 
A:  If you are using ANY grant funds or matching funds to purchase an item that meets 
the definition of equipment, you must request prior approval from NIFA, even if the 
amount of grant funds and/or match is less than $5000.  When multiple sources of funds 
are used, grantees should ensure all award numbers are listed in their request, either on 
the template or in a letter. 
 

12. Q:  Can I submit one request for equipment prior approval for all my grants? 
A:  No.  Equipment prior approval is grant specific.  You can submit one request for each 
grant and that request may contain multiple pieces of equipment. 
 

13. Q:  Does the equipment need to be specifically listed in my plan of work? 
A:  No.  The Plan of Work is a high level overview of the goals and activities under the 
grant award and does not include items of equipment.  However, to demonstrate that the 
equipment benefits the grant, you will need to explain in the prior approval request how 
the equipment aligns with and supports the goals and activities in the plan of work.      
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14. Q: Am I expected to submit a separate equipment prior approval request if the 

equipment is part of a capacity project initiation request submitted through 
REEport? 
A:  NIFA is exploring options to enable grantees to submit only one request through 
REEport and then have the request routed to the appropriate individuals for review.  Once 
a process is finalized, further information will be provided to grantees. 
 

15. Q:  What information needs to be in the equipment prior approval request? 
A:  Equipment name; approximate cost; approximate useful life; and description/purpose 
which must include the explanation of how the equipment aligns with and supports the 
Plan of Work and includes whether the cost will be allocated across multiple funding 
streams or be used 100% by the grant.  Grantees should ensure cost are reasonable, 
allocable and allowable. 
 

16. Q: How long will it take to receive prior approval? 
A: NIFA is committed to providing a response on prior approval within 30 days of 
receipt of complete information. If your request is part of a project initiation request that 
takes longer than 30 days, or is exceptionally complex, it may take longer than 30 days in 
which case NIFA will inform you about when we anticipate responding.  
 

17. Q: What do you mean by “within 30 days of receipt of complete information”? 
A:  “Complete information” means that NIFA has sufficient information in order to 
render a decision.  When NIFA receives a prior approval request, it may not include all 
the information needed by NIFA to render a decision.  In such instances, NIFA will 
request additional information.  For example, a grantee submits a request on August 1.  
NIFA requests follow up information on August 5.  The grantee provides the additional 
information August 25.  NIFA will respond to the request by September 25.  
  

18. Q:  For vehicles, is there any special information that should be submitted as part of 
the prior approval request? 
A:  Yes.  The results/findings of a lease versus purchase analysis should be included so 
NIFA can determine if the institution is choosing the most reasonable option under the 
project. 
 

19. Q:  Do I need prior approval to lease a vehicle (car, truck, bus, etc.)? 
A:  No. Only vehicle purchases require prior approval, however, the lease expenditure 
must be reasonable, necessary and allocable to the grant.   
 

20. Q:  What happens if I receive prior approval, but the actual price of the equipment 
is more than the estimated cost? 
A:  Once you receive prior approval, you are not required to resubmit your request if the 
price increases. However you are still responsible for ensuring the cost is reasonable.  
Therefore, we strongly recommend that you maintain documentation to support that the 
cost is reasonable. 
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21. Q: Is there a specific form I must use to submit a prior approval request? 

A:  No.  However, based on requests, NIFA made available a template for use with prior 
approval requests. The template and other resources are available on the NIFA website at 
https://nifa.usda.gov/program/capacity-grants under the newly created Capacity Grantee 
Resources page.  Grantees may use this template or any other desired format so long as it 
contains the required information.   
 

22. Q: Is there a specific method I must use to submit equipment requests? 
A: No.  You may submit your request in one of three ways: 1) in an email request at any 
time; or 2) as an attachment to your application via grants.gov.  
 

23. Q:  What email address should I use to submit requests? 
A: NIFA established a dedicated email address for capacity equipment prior approval 
requests and questions: capacityequipment@nifa.usda.gov.  This mailbox will be 
monitored daily and requests will be entered into a tracking log to ensure their review and 
notification within the 30-day window. 
 

24. Q:  Will it ever take longer than 30 days to receive approval? 
A: Possibly.  If, for example, NIFA requests the submission of additional information; or 
if the equipment request is exceptionally complex, the approval may take longer than 30 
days.     
 

25. Q:  Do I HAVE to submit a request before acquiring the equipment or will I be able 
to submit a list of equipment purchased after the fact?   
A:  Prior approval means that NIFA must provide approval PRIOR to the purchase of the 
equipment.      
 

26. Q:  Can anyone submit a prior approval equipment requests? 
A:  The written request must be signed by an authorized representative (AR) for your 
grant; however other individuals may submit the request via email or REEport.   
 

27. Q:  Who approves prior approval requests? 
A:  The Authorized Departmental Officer (ADO) within the Office of Grants and 
Financial Management (OGFM) approves prior approval requests.  Prior approval 
requests are related to grant administration and expenditures which is the responsibility of 
the OGFM Awards Management Division, not the National Program Leaders (NPLs).     
 

28. Q:  How will NIFA respond to the request for prior approval? 
A:  NIFA will send the decision letter to the requestor and/or Authorized Representative 
via email. 
 

29. Q:  Does the equipment have to go through a competitive bidding process prior to 
the approval request or can the procurement process happen after the approval? 
A:  No. In fact, we recommend that you obtain prior approval prior to the start of the 
procurement process.   
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